AB karbon piyasasını revize ediyor
AB Konseyi, iklim hedeflerine ulaşmak için hazırlanan AB Emisyon Ticaret Sisteminin (ETS) revizyonunu içeren düzenleme paketi üzerinde üye ülkeler ile Avrupa Parlamentosu (AP) müzakerecileri arasında yürütülen müzakerelerde uzlaşmaya varıldığını duyurdu. Avrupa Yeşil Anlaşması.
Açıklamada, AB emisyon ticareti sisteminin, enerji, ağır sanayi ve elektrik üretimi bölümünde emisyon tahsisatları ve emisyon ticareti için bir karbon piyasası olduğu ve sistemin karbon emisyonlarını azaltmayı hedeflediği hatırlatıldı.
ETS’nin 2005 yılında yürürlüğe girdiği hatırlatılan açıklamada, sistemle bugüne kadar AB ülkelerinde emisyonların yüzde 41 oranında azaltıldığı belirtildi.
Açıklamada, “Anlaşma, sistemi emisyonları daha da azaltmak için daha iddialı hale getiriyor” denildi. değerlendirme yapıldı.
SOSYAL İKLİM FONU KURULACAK
AB’nin ETS kapsamındaki branşlarda emisyonları azaltma hedefinin 2030 yılına kadar yüzde 43’ten yüzde 62’ye yükseltildiğine dikkat çekilen açıklamada, bu hedefe ulaşmak için AB’deki emisyon izinlerinin miktarının azaltılacağı belirtildi. 2024’ten itibaren.
Açıklamada, sistem kapsamında sanayilere yönelik ücretsiz izin tahsislerinin de 2026 yılından itibaren kademeli olarak azaltılacağı ve 2034 yılında tamamen kaldırılacağı kaydedildi.
ETS kapsamına deniz taşımacılığı emisyonlarının da dahil edildiğine işaret edilerek, bu segmente kademeli olarak zorunluluk uygulanacağı belirtildi.
Açıklamada, binalar ve karayolu taşımacılığı segmenti için farklı bir emisyon ticaret sistemi kurulacağı ve bunun 2027 yılında yürürlüğe gireceği belirtildi.
Açıklamada, yeni sistemin finansal etkilerine karşı yoksul hane halklarını ve küçük işletmeleri desteklemek amacıyla Sosyal İklim Fonu kurulacağına ve bu fonun AB bütçesinden ayrılarak 65 milyar dolara kadar ayrılabileceğine dikkat çekildi. avro.
Söz konusu paket, Avrupa Yeşil Anlaşması kapsamında yer alan ve 2030 yılına kadar emisyonları en az yüzde 55 oranında azaltmayı hedefleyen “Fit for 55” paketinde çeşitli düzenlemeler içeriyor.
AB emisyon ticaret sistemi kapsamında, Avrupa ülkelerindeki endüstriyel tesisler ve enerji üreticileri, belirlenen eşik değerlerin üzerinde karbon salmaları halinde karbon sertifikasına ihtiyaç duyuyor. Bu sertifikaların fiyatları talebe göre değişmektedir. Söz konusu karbon sertifikaları üreticilere çok değerli maliyetler getirmektedir. Bu nedenle endüstriyel tesisler karbon salınımını azaltmak için çeşitli yatırımlar yapmakta ve önlemler almaktadır.
Paketin yürürlüğe girebilmesi için AB ülkeleri ve AP tarafından resmi olarak onaylanması ve AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanması gerekiyor.